Onze boeken

De Multatuli's van Amerika. Democratisch denken in The Great American Novel

Door Graa Boomsma

Categorie
Politiek & Staatsinrichting
Boeknummer
#256464
Titel
De Multatuli's van Amerika. Democratisch denken in The Great American Novel
Auteur
Boomsma, Graa
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Nieuw Amsterdam
Jaar van uitgave
2012
ISBN10
9046814025
ISBN13
9789046814024
Taal
Nederlands
Samenvatting
The Great American Novel als toetssteen van democratie
Waarom de VS wél 'multatulianen' heeft
We zitten met huid en haar aan Amerika vast. Wat daar gebeurt, heeft grote gevolgen voor hier. En Amerika blijft de bakermat van een dynamische en open samenleving - hoezeer de democratie er ook kreunt en kraakt. Daar kijkt niemand ervan op dat schrijvers maatschappelijke mankementen becommentariëren, verbeelden en zich erover opwinden. De literatuur leeft niet in een reservaat. Als de vrijheid gevaar loopt verloedert de taal.
Op basis van een indrukwekkende hoeveelheid kennis onderzoekt Graa Boomsma in Multatuli's in Amerika de kracht van The Great American Novel - vanaf Henry Thoreau, John Dos Passos en F. Scott Fitzgerald tot en met Philip Roth, Jonathan Franzen en Dave Eggers. A
... (Lees verder)l deze meer dan geëngageerde 'multatulianen' hebben iets te zeggen over het belang van democratie en de bedreigingen waaraan zij blootstaat. Ook dankzij hun virtuoze stijl leggen zij de scheefgroei van de samenleving bloot. Daar valt iets van te leren.
Graa Boomsma (1953) publiceerde verhalen, essays en romans, waaronder Laagland (longlist Libris Literatuurprijs 1999) en De laatste tyfoon (longlist AKO Literatuurprijs 1993). Het meest recent verschenen Achttien (2010, roman) en Uit de school, een pleidooi voor beter onderwijs.
Pagina's
224
Conditie
Als nieuw
Prijs
€ 10,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.