Onze boeken

Vaderland: een geschiedenis vanaf de vijftiende eeuw tot 1940

Door N.C.F. van Sas

Categorie
Geschiedenis Nederland
Boeknummer
#250386
Titel
Vaderland: een geschiedenis vanaf de vijftiende eeuw tot 1940
Auteur
Sas, N.C.F. van (red.)
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Amsterdam, Amsterdam University Press
Jaar van uitgave
1999
ISBN10
9053563474
ISBN13
9789053563472
Taal
Nederlands
Samenvatting


Reeks Nederlandse Begripsgeschiedenis
Geïnspireerd door buitenlandse voorbeelden is enkele jaren geleden het onderzoek gestart naar een select aantal Nederlandse begrippen. De resultaten van dit onderzoek worden gepresenteerd in de Reeks Nederlandse Begripsgeschiedenis.

Studie naar het begrip 'vaderland' brengt in beeld hoe de Nederlanders in de loop der eeuwen vorm hebben gegeven aan hun identiteit. In dit boek wordt het gebruik gevolgd van 'vaderland', samen met verwante begrippen als 'volk', 'natie', 'nationaliteit', 'patriot' en 'patriottisme' over een periode van vijf eeuwen, met bijzondere aandacht voor fasen waarin van begripsverschuiving sprake is. De bijdragen zijn gebaseerd op onderzoek van bronnenmateriaal van uiteenlopende aard: politieke teksten, literatuur, gesch
... (Lees verder)iedschrijving, preken en beeldende kunst. Zij behandelen thema's als het gebruik van 'vaderland' bij de Hollandse rederijkers omstreeks 1600, nationale symbolen als de maagd, de leeuw en de koe, de verwoording van het nationaal besef in biddagspreken in de achttiende eeuw, het politieke taalgebruik in de roerige decennia omstreeks 1800, en een vergelijking van het gebruik van 'vaderland', 'volk' en 'natie' bij diverse politieke voormannen tussen 1848 en de Tweede Wereldoorlog.

N. C. F. van Sas is hoogleraar geschiedenis na 1750 aan de Universiteit van Amsterdam en is gespecialiseerd in de geschiedenis van staats- en natievorming.
Pagina's
477
Conditie
Goed
Prijs
€ 8,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.