Onze boeken

Amsterdamse Grachtengids: tekeningen en beschrijvingen van alle gevels aan de vier hoofdgrachten in Amsterdam: Singel, Herengracht, Keizersgracht, Prinsengracht.

Door Hans Tulleners

Categorie
Amsterdam
Boeknummer
#249113
Titel
Amsterdamse Grachtengids: tekeningen en beschrijvingen van alle gevels aan de vier hoofdgrachten in Amsterdam: Singel, Herengracht, Keizersgracht, Prinsengracht.
Auteur
Tulleners, Hans
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Utrecht/Antwerpen : Het Spectrum
Jaar van uitgave
1978
ISBN10
9027459762
ISBN13
9789027459763
Taal
Nederlands
Beschrijving
Paperback, veel z/w illustraties, 8vo.
Samenvatting

In dit boek vindt men tekeningen van alle ca. 3000 huizen aan de vier hoofdgrachten van Amsterdam, vergezeld van beknopte teksten. Voor de kenner is het een compleet en up-to-date handboek; voor degenen die met Amsterdam willen kennismaken, is het een onmisbare gids. De tekeningen geven weer wat men vanaf de ene zijde van de gracht aan de overzijde ziet. De gevels aan weerszijden zijn omgekeerd tegenover elkaar geplaatst, zodanig dat men richting centrum kijkt als men het boek rechtop houdt (dus met de oneven huisnummers boven). Aanvullende informatie vindt men o. m. in een geïllustreerd overzicht van 56 typerende grachtenhuizen en in een geïllustreerde begrippenlijst. De grachtengordel met zijn gevels weerspiegelt een belangrijke periode in de geschiedenis van Amsterdam. Niet
... (Lees verder)alleen kent elke gevel zijn eigen geschiedenis, maar ook lijken de vier grachten, in vogelvlucht gezien, de jaarringen te vormen van een boom op middelbare leeftijd: men ziet de groei van een stad. De achtergronden van deze groei worden in afzonderlijke hoofdstukken nader beschreven en geïllustreerd. Gevels van Amsterdamse grachtenhuizen zijn onderwerp geweest van twee eerdere uitgaven. Het 'Grachtenboek' van Caspar Philips bevatte gravures van de gevels aan de Brouwersgracht, de Herengracht en de Keizersgracht anno 1768 -1770. Bijna twee eeuwen later verscheen er een nieuwe editie, aangevuld met tekst. De tekeningen van Caspar Philips worden tegenwoordig nog wel gebruikt bij de reconstructie van een oude voorgevel. In 1977 verscheen 'Vier eeuwen Herengracht', met uitvoerige gegevens over exterieur en interieur van de huizen aan de Herengracht en met tekeningen die bouwkunde -studenten maakten tijdens de Tweede Wereldoorlog, alsmede reproducties van de afbeeldingen uit het 'Grachtenboek'. Beide uitgaven zijn in een zeer verzorgde uitvoering verschenen en vormen een geliefd object voor verzamelaars. Beide zijn ook dankbaar geraadpleegd bij het tot stand komen van de 'Amsterdamse Grachtengids'. Dit boek gaat in zekere zin een stap verder: niet alleen beschrijft het de gehele grachtengordel, maar ook is gekozen voor een goedkope en handzame uitgave, waardoor het rijke erfdeel van Amsterdam uit de sfeer van de bibliotheek en het antiquariaat wordt gehaald.
Pagina's
365
Conditie
Goed
Prijs
€ 8,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.