Onze boeken

'Uns gab's nur einmal' : Mecklenburg-Vorpommern voor en na de Duitse hereniging

Door Leo Paul

Categorie
Geschiedenis Europa
Boeknummer
#248802
Titel
'Uns gab's nur einmal' : Mecklenburg-Vorpommern voor en na de Duitse hereniging
Auteur
Paul, Leo
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Delft, Eburon
Jaar van uitgave
2003
ISBN10
9051669569
ISBN13
9789051669565
Taal
Nederlands
Beschrijving
Proefschrift met los stellingenblad.
Samenvatting
Aan de hand van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern worden de ingrijpende veranderingen in Oost-Duitsland beschreven sinds de Duitse hereniging. Er wordt een vergelijking gemaakt met de rest van Centraal- en Oost-Europa, en uitvoerig wordt beschreven hoe de erfenis van de communistische tijd doorwerkt in het heden. De ruimtelijke consequenties staan centraal in dit sociaal-geografisch proefschrift.

Het gaat niet goed in Oost-Duitsland. De werkloosheid blijft structureel hoog, en nog steeds trekken veel jongeren naar West-Duitsland. Hoe komt dat? Is de Duitse hereniging te vroeg gekomen? Aan de hand van de ontwikkeling van Mecklenburg-Vorpommern, één van de armste deelstaten, wordt naar antwoorden gezocht. Het verleden blijkt van grote invloed te zijn: daarom bestaat het ee
... (Lees verder)rste deel uit een uitgebreide schets van de DDR en het Oostblok.

Het tweede deel begint met de revolutie van 1989 in Oost-Europa en de omstandigheden die hebben geleid tot een snelle Duitse hereniging. Vervolgens wordt de balans opgemaakt van tien jaar eenwording. Hoe komt het dat het noorden van het Oost-Duitsland het slechter doet dan het zuiden? De veranderingen in Oost-Duitsland worden vergeleken met geheel Centraal- en Oost-Europa.

Het boek constateert dat de Duitse politiek geen oplossingen heeft voor de verdere ontwikkeling van Oost-Duitsland, en dat de aanstaande uitbreiding van de Europese Unie vooral negatieve gevolgen zal hebben. Dit sociaal-geografisch boek is voorzien van vele kaarten.
Pagina's
471
Conditie
Goed
Prijs
€ 10,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.