Onze boeken

De inquisiteur

Door Gerrit Jan Zwier

Categorie
Nederlands
Boeknummer
#248490
Titel
De inquisiteur
Auteur
Zwier, Gerrit Jan
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Baarn, De Prom
Jaar van uitgave
1989
ISBN10
9068011294
ISBN13
9789068011296
Taal
Nederlands
Samenvatting
In 1610 werden er op het marktplein van de Noord- spaanse stad Logrono zes heksen verbrand. Zij waren afkomstig uit twee bergdorpjes in het noorden van Navarra. Enkele maanden later stond een groot deel van Spaans Baskenland in lichterlaaie: honderden mensen werden er ineens van verdacht gemene zaak met de duivel te maken, en in sommige dorpen maakte de ene helft van de bevolking de andere helft voor heks uit. De priester en jurist Don Pedro de Simancas kreeg van de Hoge Raad van de Inquisitie de opdracht de heksen- brand te onderzoeken. Al kort na zijn benoeming bij het tribunaal in Logrono verschilde hij met zijn collega's van mening over de juiste aanpak van het heksenprobleem. De lange, moeizame reis door het getroffen gebied vergde het uiterste van zijn lichamelijke en geestelijke ver... (Lees verder)mogens. Als kamergeleerde werd hij er geconfronteerd met de primitieve wereld van boeren en herders, als priester met hun bijgeloof en als jurist met hun begoochelingen. Hij raakte er steeds sterker van overtuigd dat waan en werkelijkheid een noodlottig verbond hadden gesloten en dat de Kerk daar mede schuldig aan was.
'Men moet niet zomaar geloven wat de heksen zeggen' - dat was zijn richtlijn. 'De duivel is niet almachtig' - dat was zijn uitgangspunt.
De tocht door het afgelegen bergland was voor de inquisiteur ook een reis vol beproevingen door het landschap van zijn ziel. In een decor van heksensabbats en volksgerichten komt hij oog in oog te staan met de schaduwkant van zijn eigen karakter.
Pagina's
186
Conditie
Goed — Ex libris reliëf op schutblad.
Prijs
€ 6,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.