Onze boeken

Van Merijntje Gijzen tot voorbij Hitler en Mussolini 'Goed en 'Fout' in de letteren

Door Jong Martien J.G. de

Categorie
Secundair
Boeknummer
#247477
Titel
Van Merijntje Gijzen tot voorbij Hitler en Mussolini 'Goed en 'Fout' in de letteren
Auteur
Jong Martien J.G. de
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Soesterberg, Aspekt
Jaar van uitgave
2007
ISBN13
978905911586
Taal
Nederlands
Samenvatting
Wat gebeurde er in de crisistijd die voorafging aan de Tweede Wereldoorlog? En hoe reageerden Nederlandse schrijvers op het Italiaans fascisme, de Duitse besetting en de daarop volgende zuivering van het culturele leven onder het Militair Gezag van na de Bevrijding?
Martien J. G. de Jong beantwoordt deze en veel andere vragen onder meer aan de hand van begrippenparen die vaak ten onrechte worden gehanteerd als absolute tegenstellingen: de politiek-ideologische controverse 'rooms' of 'rood' van voor de oorlog, en de moreel-patriottistische kwalificaties 'goed' of 'fout' van na de oorlog.
In vroegere publicaties heeft Martien de Jong bewezen dat hij bij uitstek bevoegd is op de hier genoemde gebieden. Lezers van dit nieuwe boek zullen herhaaldelijk worden verrast door onverwachte gezichtsp
... (Lees verder)unten als De Jong schrijft over bewegingen als 'Brabantia Nostra' en 'Katholieke Emancipatie', over een befaamde schilder en over al even befaamde schrijvers uit die zelfde periode. Nieuwe gegevens over collaboratie en zuivering, Kultuurkamer en Eereraad, leiden tot verhelderende lichtflitsen op weer andere bekende figuren uit de literaire wereld en op de 'Actie Rechtsherstel der Nederlandsche kunstenaars' en het satirisch verzetsblad 'Metro'.
Als essayist beheerst en combineert Martien de Jong de meest uiteenlopende gegevens en hij verstaat de kunst uitermate ingewikkelde problemen te behandelen op overzichtelijke wijze. Daarbij weet hij een verrassende manier van formuleren te handhaven die zijn essays voor talrijke lezers tot een bron van genot en informatie maken.
Pagina's
124
Conditie
Goed — Opdrachtje op schutblad.
Prijs
€ 6,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.