Onze boeken

Mijn metgezellen. Over H. Marsman, J. Slauerhoff en Gerrit Achterberg

Door Roel Houwink e.a.

Categorie
Secundair
Boeknummer
#247134
Titel
Mijn metgezellen. Over H. Marsman, J. Slauerhoff en Gerrit Achterberg
Auteur
Houwink, Roel & Molin, Rob (samengesteld en ingeleid door)
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Soesterberg, Aspekt B.V.
Jaar van uitgave
2018
ISBN10
9463383654
ISBN13
9789463383653
Taal
Nederlands
Samenvatting


Roel Houwink (1899-1987) was in het interbellum een gezaghebbend criticus, gerespecteerd tijdschriftredacteur en uitgeversadviseur. Hij staat verder bekend als een fijnzinnig dichter en medevernieuwer van het Nederlands proza kort na de Eerste Wereldoorlog.

In 1925 kreeg hij poëzie toegezonden die hem aangenaam verraste. De afzender was de twintigjarige onderwijzer Gerrit Achterberg. Deze koesterde maar één ambitie: dichter worden. Houwink heeft zijn werk begeleid en gepromoot. Dit leidde tot Afvaart, de eerste in een reeks van bundels waarmee Achterberg een van de grootste dichters uit het Nederlands taalgebied werd. In een uitvoerig essay in Mijn metgezellen laat Houwink zien dat Afvaart reeds 'de hele Achterberg' representeert en duidt hij het overbekende feit
... (Lees verder)van Achterbergs moord op zijn hospita.

Ook heeft Houwink aan de wieg van het dichterschap van leeftijdgenoten Henny Marsman en Jan Slauerhoff gestaan. De vriendschap met Marsman wordt gekenmerkt door eenzelfde inmenging in elkaars werk en hun hang naar modernisme.

Rob Molin (1947) publiceerde recentelijk een biografie van Bertus Aafjes (In de schaduw van de hemel, 2014) en een kritische roman over de katholieke kerk annex het biograafschap van christelijke dichters (Najaarshof, 2016).
Pagina's
192
Conditie
Nieuw
Prijs
€ 10,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.