Onze boeken

De scherven van de geschiedenis. Over crisisverschijnselen in de hedendaagse historische cultuur

Door Frank van Vree

Categorie
Filosofie
Boeknummer
#244804
Titel
De scherven van de geschiedenis. Over crisisverschijnselen in de hedendaagse historische cultuur
Auteur
Vree, Frank van
Boektype
Geniet
Uitgeverij
Amsterdam, Vossius AUP
Jaar van uitgave
1998
ISBN10
9056290711
ISBN13
9789056290719
Taal
Nederlands
Beschrijving
Achtste P.C. Hooftrede, uitgesproken bij de opening van het academisch jaar van de Faculteit der Geesteswetenschappen op 21 september 1998 in de Rode Hoed.
Samenvatting
Lijdt onze samenleving aan collectief geheugenverlies? Volgens Pierre Nora, samensteller van een serie indrukwekkende werken over de Franse lieux de mémoire, hebben de collectieve herinnering en de geschiedschrijving hun sociale dimensie verloren en een vrijblijvend, willekeurig karakter gekregen. De hedendaagse mens wordt omspoeld door tekens die verwijzen naar het verleden - van vergeelde foto en antieke snuisterijen tot pittoreske grachtenpaden en oude radio-opnamen - terwijl de historische waarden en voorstellingen, waarmee vele generaties zijn opgevoed, hun betekenis lijken te hebben verloren. In De scherven van de geschiedenis worden de achtergronden, oorzaken en kenmerken van deze crisis in de historische cultuur onderzocht.
Pagina's
35
Conditie
Goed
Prijs
€ 6,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.