Onze boeken

'Voorzichtig manoeuvreren.' De bezettingsgeschiedenis van het Genootschap Amstelodamum 1940-1945

Door Willem van Bennekom e.a.

Categorie
WO II
Boeknummer
#243288
Titel
'Voorzichtig manoeuvreren.' De bezettingsgeschiedenis van het Genootschap Amstelodamum 1940-1945
Auteur
Bennekom, Willem van & René Kok & Erik Somers
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Amsterdam, Genootschap Amstelodamum
Jaar van uitgave
2020
ISBN10
9082932229
ISBN13
9789082932225
Taal
Nederlands
Beschrijving
Paperback met flappen, illustraties in z/w, 8vo.
Samenvatting
Terugblik van het historische Genootschap Amstelodamum op het eigen functioneren tijdens de bezetting. Bevat een facsimile heruitgave van de veel geraadpleegde Kroniek van Amsterdam over de jaren 1940-1945 (gepubliceerd 1948).

De Tweede Wereldoorlog was voor Nederland niet alleen een oorlog, maar vooral ook een jarenlange bezetting. In de jaren na 1940 werd het Nederlandse Jodendom grotendeels vernietigd en aan talloos velen onherstelbaar leed toegebracht. Ook 75 jaar later, bij de viering van een bevrijding die alleen de oudste generaties zich nog herinneren, zijn de wonden die toen werden geslagen nog altijd niet geheeld. Zeker niet in Amsterdam, een stad die het bijzonder zwaar te verduren kreeg. Anders dan in Rotterdam was het hier geen bombardement dat de diepste sporen trok, maar
... (Lees verder)de Jodenvervolging. Een van de toonaangevende verenigingen in de hoofdstad was in die tijd het in 1900 opgerichte historische Genootschap Amstelodamum. Met de liefde voor het historische Amsterdam als bindmiddel bekommerden zo'n duizend Amsterdammers van naam en faam – onder wie vele Joden – zich ook na de inval van de Duitsers in woord en geschrift om het welzijn van hun stad. Met Voorzichtig manoeuvreren legt oudvoorzitter Willem van Bennekom getuigenis en verantwoording af van de manier waarop het toenmalige bestuur van Amstelodamum geprobeerd heeft de nazi's en hun helpers het hoofd te bieden. Uitvoerig gedocumenteerd en met deels nog niet gepubliceerde foto's biedt deze uitgave een scherpe kijk op een tijd waaraan de herinnering langzamerhand dreigt te vervagen. De in het boek opgenomen herdruk van de kroniek die Amstelodamum in de oorlogsjaren bijhield – een verslag van dag tot dag van kleine en grote, soms gruwelijke gebeurtenissen – draagt daaraan sterk bij.
Pagina's
460
Conditie
Goed
Prijs
€ 8,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.