Onze boeken

Catalogus Bibliothecae Publicae Amstelaedamensis

Door Henricus Constantinus Cras

Categorie
Boekdrukkunst & Boeken
Boeknummer
#240784
Titel
Catalogus Bibliothecae Publicae Amstelaedamensis
Auteur
Cras, Henricus Constantinus
Boektype
Gebonden
Uitgeverij
Amsterdam, Petrus Hendricus Dronsberg
Jaar van uitgave
1796
Samenvatting
HENDRIK CONSTANTIJN CRAS (1739-1820) was rechtsfilosoof en hoogleraar te Amsterdam, met het bibliothecariaat als bijbaan. Cras heeft geprobeerd aan het eind van de Bataafse Republiek in 1800 een Burgerlijk Wetboek te ontwerpen, als lid van de Commissie van Twaalf, wat echter niet werd doorgevoerd. Hij was een groot kenner van het Romeins recht, het geschreven en het ongeschreven Nederlands recht. Omdat de Amsterdamse bibliotheek, vergeleken bij de univerisiteitsbibliotheken van Leiden en Utrecht, nogal een armetierige omvang had, heeft Cras veel aan de uitbreiding ervan bijgedragen. Dit was de tweede gedrukte catalogus van de bibliotheek van het Amsterdamse Athenaeum Illustre, voorloper van de huidige universiteitsbibliotheek. De eerste gedrukte catalogus dateert van 1711. Bibliothecaris C... (Lees verder)ras heeft hiermee een titanenklus verricht: hij heeft niet alleen de chaos van het toenmalige bibliotheekbezit herordend en in 2.282 titels beschreven (totaal zo'n 4.000 boekbanden betreffend), maar hij heeft daaraan voorafgaand ook als eerste een bibliotheekwetenschappelijke verhandeling geschreven. Zie hiervoor: C. L. Heesakkers en P. Visser, De alleronaangenaamste arbeid uit welke de ziel weinig voedzel trekt. De Praefatio van Mr. Hendrik Constnantijn Cras (Amsterdam, 2000).
Pagina's
260
Conditie
Matig — In twintigste-eeuwse halflinnen bibliotheekband met gemarmerde platten (door binderij Jac. Van Zoelen te Amsterdam). Rechter bovenzijde van het gehele werk gehavend door papiervraat, met hier en daar tekstverlies in de paginering. Rond deze beschadiging verbruining. Minimaal tekstverlies in paginanummering. Hier en daar aantekeningen met potlood. Bibliotheekstempel op titelpagina. Vraag s.v.p. naar alle beschikbare foto's.
Prijs
€ 100,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.