Onze boeken

Vlaamse belforten. Werelderfgoed

Door Mark Heirman

Categorie
Algemeen Architectuur & Bouwkunde
Boeknummer
#237590
Titel
Vlaamse belforten. Werelderfgoed
Auteur
Heirman, Mark
Boektype
Gebonden hardcover met stofomslag
Uitgeverij
Leuven, Davidsfonds
Jaar van uitgave
2003
ISBN10
9058262235
ISBN13
9789058262233
Taal
Nederlands
Samenvatting
De duizelingwekkende spits van het Brugse belfort piekt trots de lucht in. Klokkenluiders leveren hard labeur op de Mechelse Sint-Romboutstoren, waar de 'kroon' nooit op het werk werd gezet. Een windwijzer-draak waakt over de schatten van Gent. Vandaag telt Vlaanderen vijfentwintig belforten, gebouwd volgens een zelfde stramien, maar elk met een eigen cultuurhistorische en artistieke waarde.
In de Europese kunst- en architectuurgeschiedenis behoren de belforten tot de vroegste scheppingen van burgerlijke bouwkunst. Vlaamse belforten. Werelderfgoed brengt voor het eerst een synthese van deze bakens in het stadslandschap. De adembenemende foto's van Jan en Wim Decreton zetten het stedelijk prestige in de verf. De honderden gravures, houtsneden, prenten en miniaturen doen 'opkijken' naar de
... (Lees verder)imposante rijkdom van dit patrimonium. Terecht staat het op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Getuigen van gemeentelijk zelfbewustzijn
Het zelfbewustzijn van de elfde-eeuwse Vlaamse steden groeide evenredig met de handelsopbrengsten. Met dat geld slaagden de stedelingen erin geschreven voorrechten af te dwingen bij hun feodale heer. Maar waar deze onschatbare charters bewaren? En de stadsklok? Een klok hangt niet in het ijle… In uitdagende, robuuste belforten vond de gemeentelijke identiteit haar bevestiging. De belforten zijn de 'gestrekte vinger' van het middeleeuwse stedelijke gezag.
Verrassende geschiedenis van eenheid en variatie
Vlaamse belforten. Werelderfgoed bezoekt de unieke pronktorens. Stuk voor stuk. Soms doet de toren van de hoofdkerk dienst als belfort. Vaak behoort het belfort tot een groter complex, zoals hallen of een stadhuis. Een verrassende geschiedenis van eenheid en variatie, van verval en soms eigenzinnige restauratie, van nieuwbouw en nauwgezette reconstructie na oorlogsverwoesting. Tot in de twintigste eeuw worden belforten opgetrokken. Het bewijst hun levenskracht, van de middeleeuwse gemeente tot de huidige stad.
Europese uitstraling
De belforten zijn een Vlaams verschijnsel. Maar hun draagwijdte beperkte zich niet tot de stad en haar omgeving. De symboliek verspreidde zich naar de vier windstreken, dankzij de uitstraling van de regio en versterkt door handelsorganisaties. Tot in het huidige Wallonië, Zeeland, Frans-Vlaanderen, Picardië, Polen, tijdens de negentiende eeuw zelfs tot in Canada werd het belfortmodel gekopieerd. Als teken van welvaart en succes hebben de belforten een universele dimensie.
Overweldigend kunstpatrimonium
Naast de verhelderende tekst krijgt de lezer-kijker ook een overvloed aan historisch beeldmateriaal te zien: miniaturen, oude prentkaarten, de voorpagina van een toeristisch blad, grote, rijk geïllustreerd plaatwerken, foto's… En bouwplannen, die soms de werkelijkheid 'overstegen'.
Actuele sfeerbeelden
Geen belforttrap was de meester-fotografen Jan en Wim Decreton te veel. Vanuit alle hoeken legden ze deze torens in hun urbane omgeving vast. Met oog voor de typerende vormentaal en de eigen inbreng van architecten, metselaars, steenhouwers en timmerlieden. Met de zorg waarmee belforten door de eeuwen heen zijn behandeld. Het resultaat is verrassend en overweldigend. De Vlaamse belforten zoals u ze nog nooit heeft gezien.
De auteur
Michiel Heirman studeerde Oudheidkunde en Kunstwetenschap aan de K. U. Leuven. Hij is verbonden aan het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, afdeling Monumenten en Landschappen. Eerder werkte hij mee aan het magistrale werk Vlaanse begijnhoven. Werelderfgoed .
Vlaamse belforten. Werelderfgoed toont een brok patrimonium waarop Vlaanderen terecht trots mag zijn. Een ideaal cadeauboek om urenlang in te grasduinen.
Pagina's
248
Conditie
Goed
Prijs
€ 10,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.