Onze boeken

Kunst of koopwaar. Hoe de cultuurpolitiek uit Nederland verdween

Door Frans Becker e.a.

Categorie
Politiek & Staatsinrichting
Boeknummer
#237457
Titel
Kunst of koopwaar. Hoe de cultuurpolitiek uit Nederland verdween
Auteur
Becker, Frans & Paul Kalma
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Amsterdam, Van Gennep
Jaar van uitgave
2016
ISBN10
9461644205
ISBN13
9789461644206
Taal
Nederlands
Beschrijving
Het 37e jaarboek voor de sociaal-democratie.
Samenvatting
Kunst en cultuur zijn van grote waarde voor de kwaliteit van ons bestaan. De sociaal-democratie heeft van meet af aan hun betekenis voor de emancipatie van de arbeidersbevolking onderkend. Zij droeg in belangrijke mate bij aan een actieve cultuurpolitiek - eerst op gemeentelijk, na de oorlog ook op landelijk niveau. Maar de politiek heeft inmiddels steeds meer afstand van haar verantwoordelijkheid op dit terrein genomen. De ingrijpende bezuinigingen van het kabinet-Rutte I betekenden in dit opzicht een harde breuk, die door het tweede kabinet-Rutte niet ongedaan is gemaakt. Terwijl juist nu een actieve overheidsrol dringend nodig en gewenst is - als tegenwicht tegen de opmars van marktdenken en commerci le belangen in en rondom de cultuursector; en ter correctie van de sociaal-culturele on... (Lees verder)gelijkheid die scherpere en hardnekkige vormen aanneemt.
Frans Becker en Paul Kalma brengen de culturele traditie van de sociaal-democratie in beeld, analyseren de recente economische en politieke ontwikkelingen rondom de cultuursector en nemen krachtig stelling tegen de onder de kabinetten-Rutte ingezette lijn. Inspiratie daarvoor vinden zij niet alleen in het verleden, zoals bij het gedachtengoed van de Amsterdamse sociaal-democratische kunstwethouder Emanuel Boekman, maar ook in het werk en de opvattingen van hedendaagse kunstenaars en cultuurdragers - waarvan een aantal voor dit boek werd ge nterviewd. KUNST OF KOOPWAAR besluit met aanbevelingen voor zo'n andere politiek.
Pagina's
227
Conditie
Goed
Prijs
€ 6,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.