Onze boeken

Schiphol: haven, station, knooppunt sinds 1916

Door Gijs Mom e.a.

Categorie
Vliegtuigen & Luchtvaart
Boeknummer
#219350
Titel
Schiphol: haven, station, knooppunt sinds 1916
Auteur
Mom, Gijs & Marc Dierikx & Adrienne van den Boogaard & Charley Werff
Boektype
Paperback
Uitgeverij
De Walburg Pers, Zutphen / Stichting Historie Der Techniek
Jaar van uitgave
1999
ISBN10
9057300842
ISBN13
9789057300844
Taal
Nederlands
Samenvatting
De luchthaven Schiphol is behalve nationale trots ook voorwerp van heftig maatschappelijk debat.
De grondslag daarvan werd al ver vóór de oorlog gelegd. Dat gebeurde niet alleen in de koloniale politiek en de daarmee verstrengelde ontwikkeling van de KLM, maar ook heel letterlijk: in de vorm van een infrastructuur en een vervlechting van de meest uiteenlopende technologieën. In de hier gepresenteerde technische geschiedenis van Schiphol wordt met name dit laatste aspect geanalyseerd: hoe ontstond het 'knooppunt Schiphol', als overslagpunt van vervoerstromen tussen land en lucht, én als concentratiepunt van de technische afhandeling van passagiers, bagage en vracht, de regie van luchtverkeersleiding, operationele diensten en hoogwaardig winkelen en het beheer van
... (Lees verder)onroerend goed. Wie bepaalde de plaats en vorm van deze 'luchtvaartstad' ter grootte van Utrecht, met het energieverbruik van Haarlem en een 'bevolking' op piekdagen à la Eindhoven?
Waar stond Schiphol Group en zijn voorlopers in het krachtenspel tussen cultuur, politiek, sociale krachten en techniek?

Schiphol. Haven, station, knooppunt probeert op deze vragen een antwoord te formuleren. Het wijkt daarmee af van de gangbare literatuur over het luchtvaartbedrijf, dat het accent meestal legt op het vliegen en de luchtvaartcultuur. Deze technische geschiedenis van een nationale luchthaven speelt zich echter af op de grond, en gaat in op de spanning die er sinds het begin van de jaren twintig bestond tussen Schiphol als droge haven en Schiphol als station. Zij documenteert de geleidelijke verschuiving van 'luchtzijde' naar 'landzijde', van een paradijs voor ingenieurs naar een modern management dat een belangrijk deel van zijn inkomsten haalt uit verhuur van gebouwen, parkeergelden en toerisme.
Pagina's
127
Conditie
Goed
Prijs
€ 20,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.