Onze boeken

Wanneer zijn we eindelijk Amsterdams? Verhalen van Amsterdamse vrouwen van Turkse afkomst

Door Zehra Ozkaya e.a.

Categorie
Amsterdam
Boeknummer
#213489
Titel
Wanneer zijn we eindelijk Amsterdams? Verhalen van Amsterdamse vrouwen van Turkse afkomst
Auteur
Ozkaya, Zehra & Jesse Bos
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Amsterdam
Jaar van uitgave
2006
ISBN10
9081054422
ISBN13
9789081054423
Taal
Nederlands
Samenvatting
Er wordt tegenwoordig veel gepraat over de positie van de 'allochtone' vrouwen. Men denkt dan al gauw aan vrouwen met een Islamitische achtergrond. In dit boekje willen we niet praten óver vrouwen, maar laten we vrouwen zelf aan het woord. Vrouwen van Turkse herkomst.
Niet alle vrouwen uit Turkije zijn Islamitisch, maar de meeste van deze vrouwen zullen zich wel op de een of andere manier verbonden voelen met de Islam. Er zijn in Nederland natuurlijk ook veel Islamitische vrouwen die hun oorsprong hebben in andere landen, zoals Marokko, Suriname, Pakistan, Afrika of Indonesië. Er zullen in dit boekje vast elementen voorkomen die Islamitische vrouwen uit deze landen herkennen. Er zullen ook elementen in voorkomen die alle migrantenvrouwen herkennen, of ze nu Islamitisch zijn of
... (Lees verder) niet. Maar bovenal zullen vrouwen met een Turkse achtergrond deze verhalen herkennen.
Niet alle verhalen zullen overigens herkenbaar zijn voor iedere vrouw van Turkse herkomst. Want ook binnen deze specifieke groep vrouwen zijn er enorme verschillen. Het eerste dat opvalt is dat de rol van de Islam voor de vrouwen sterk verschilt. Soms speelt de Islam een grote rol, soms helemaal niet. Turkije is een enorm groot land, met daarbinnen zeer verschillende culturele en religieuze tradities. Een land dat bovendien in de loop der jaren sterk veranderd is.
Elk van de vrouwen heeft haar eigen verhaal en we aarzelen om daar een soort 'rode lijn' uit te halen. Als die 'rode lijn' er al is, dan is het vooral de strijdbaarheid en de moed van al die vrouwen die knokten voor zichzelf of voor haar kinderen.
Toch hebben we geprobeerd er een paar thema's uit te lichten die kenmerkend zijn voor de verschillende generaties vrouwen die naar Nederland kwamen. We hebben gekozen voor een historisch perspectief. Immers, de situatie in Turkije was in 1965 een totaal andere dan in 2005. Evenzeer zijn er grote verschillen tussen Nederland anno 1965 en Nederland in 2005.
Pagina's
98
Conditie
Goed
Prijs
€ 6,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.