Onze boeken

Het reservaat

Door Ward Ruyslinck

Categorie
Speciale uitgaven
Boeknummer
#211542
Titel
Het reservaat
Auteur
Ruyslinck, Ward
Boektype
Gebonden hardcover met stofomslag
Druk
1e druk
Uitgeverij
A. Manteau BV, Brussel
Jaar van uitgave
1964
Taal
Nederlands
Beschrijving
Opdrachtje aan Theo Oegema van der Wal, datering en handtekening van Ward Ruyslinck op het tweede schutblad; Gesigneerd
Samenvatting
Het reservaat is een boek van de Vlaamse schrijver Ward Ruyslinck uit 1964. Het boek werd in 1967 bekroond met de Prijs van de Vlaamse Provinciën. Daarnaast stond het onder de titel Homo mollis van oktober 1973 tot april 1974 in een bewerking van Jan Machulski, op de affiche van het Experimenteel Theater Ochoty te Warschau.

Het boek handelt over een maatschappij die gebaseerd is op nut en winst en die dus op die van ons gelijkt. Ze kent een regime dat mensen met zachte dwang in de pas laat lopen. Alles moet nuttig zijn en winst opleveren. Vriendschap, muziek, poëzie en godsdienst worden als niet nuttig beschouwd. Aan de top van het systeem bevindt zich een old boys network, waarvan de leden elkaar voortdurend indekken.

De onderdrukking van oude waarden is efficiënter d
... (Lees verder)an die in bijvoorbeeld het boek 1984. Militairen zijn er niet te zien, politie ook nauwelijks. Niettemin eist het systeem wel gehoorzaamheid en wie niet meewerkt wordt meedogenloos verpletterd. Wie zich niet aanpast wordt omgekocht, monddood gemaakt of in zijn beroep aangetast. Wie het dan nog niet opgeeft, wordt geëlimineerd, zoals de hoofdpersoon.

Het verhaal gaat over de strijd van een individu tegen dit systeem, die (uiteraard) hopeloos door hem verloren wordt. Zijn familienaam illustreert dat: Jonas wordt, net zoals de Bijbelse Jonas, door een grote walvis (het systeem) opgegeten.
Pagina's
267
Conditie
Goed — Twee kleine scheurtjes stofomslag geplakt; vouwen in flap stofomslag voor; foxing
Prijs
€ 100,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.