Onze boeken

UN Studio UN Fold

Door Ben van Berkel e.a.

Categorie
Algemeen Architectuur & Bouwkunde
Boeknummer
#194009
Titel
UN Studio UN Fold
Auteur
Berkel, Ben van & Caroline Bos
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Nai Publishers
Jaar van uitgave
2002
ISBN10
9056622617
ISBN13
9789056622619
Taal
Nederlands
Samenvatting
De stationsomgeving van Arnhem, het winnend wedstrijdontwerp voor de Ponte Parodi in Genua, het museum voor Mercedes-Benz in Stuttgart, het laboratorium op de universiteitscampus in Utrecht en het elektriciteitsstation in Insbruck. Het zijn slechts enkele recente projecten van Ben van Berkel en Caroline Bos. UN Studio UN Fold - het nieuwe boek van dit internationaal gerenommeerde architectuurbureau - presenteert hun negen meest recente projecten alsmede zestien nieuwe projectvoorstellen. Hierin worden de architectuur, de theorieën en de concepten van van Berkel en Bos over 'deep planning', 'art and airports' en 'public infrastructure' zichtbaar.

Samen met Lidewij Edelkoort en Anthon Beeke - bekend als drijvende krachten achter de spraakmakende tijdschriften Bloom en View on Colour
... (Lees verder)- ontwikkelden van Berkel en Bos een concept voor hun nieuwste boek gebaseerd op de formule van het magazine of tijdschrift. De elementen van het magazine - het interview, de column, het essay, de reclame, de features worden verweven met hun architectuur. Ieder onderdeel belicht een ander aspect van het werk. Zo worden de tien sleutelprojecten van het boek in een eerste fase teruggebracht tot hun essentie: de structuur, het tijdsdiagram, het materiaalgebruik, het programma, de context, de circulatie, de plattegrond. In combinatie met nieuw ontwikkelde beelden van Ben van Berkel, brengt Caroline Bos in speciaal voor dit boek geschreven teksten de ervaringswereld van elk project op de voorgrond. Deze fictieve teksten verhalen over de bewoners, gebruikers of toevallige passanten van de gebouwen. Daarenboven wordt een associatieve wereld rondom elk project gecreëerd. Van Berkel en Bos zoeken de kracht van elk project en versterken het met beelden van John Cage, Churchill, Magritte, Malevich maar ook met lavalandschappen, vliegende tapijten, diamanten en zeesterren.

Voor het interview, de columns en het essay deden we een beroep op internationaal opererende critici. Aaron Betsky analyseert het werk van UN Studio in het licht van de opkomende city branding en de door iconen gedomineerde architectuurwereld. Hij beschrijft hoe van Berkel en Bos hier een aparte positie innemen. Mark Wigley, Neil Leach en Lidewij Edelkoort schreven elk een column voor het boek waarin zij respectievelijk de positie van de architect, de notie identiteit en de kleur blauw in relatie tot het werk van UN Studio aankaarten. De architecten zelf krijgen het laatste woord in een digitaal vraaggesprek met Greg Lynn en kunstcriticus Daniel Brinbaum over hun hybride architectuur, de cultuur van het design, over kunst en architectuur, etc.

Met het boek tasten Ben van Berkel en Caroline Bos de grenzen van de architectuurpublicatie af. UN Studio UN Fold zet niet enkel de beschrijving en de analyse van ieder project voorop, maar ook de belevingswereld, de ervaring en de associaties die architectuur met zich meebrengt. Het weerspiegelt in die zin perfect waar de architectuur van van Berkel en Bos voor staat.
Pagina's
-
Conditie
Goed
Prijs
€ 10,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.