Onze boeken

Leonardo da Vinci 1452-1519: alle schilderijen en tekeningen

Door Frank Zöllner

Categorie
Schilderkunst
Boeknummer
#305221-MA14
Titel
Leonardo da Vinci 1452-1519: alle schilderijen en tekeningen
Auteur
Zöllner, Frank
Boektype
Gebonden hardcover met stofomslag
Uitgeverij
Köln : Taschen/Librero
Jaar van uitgave
2003
ISBN10
3822826340
ISBN13
9783822826348
Taal
Engels
Beschrijving
Originele bedrukte hardcover, stofomslag, leeslint, (paginagrote) illustraties in kleur, folio.
Samenvatting
Dit boek is een eerbetoon aan de gevarieerdheid en reikwijdte van Leonardo's interesses en biedt tegelijkertijd een nieuwe kijk op de artistieke prestaties van dit genie uit de Renaissance. De hoofdtekst, die Leonardo's hele carrière volgt, wordt gevolgd door een catalogus van 34 werken waarin alle belangrijke aspecten van Leonardo's bewaard gebleven en verloren gegane schilderijen worden besproken. Deze catalogus, die zich baseert op recent onderzoek, is de eerste die de staat waarin de werken verkeren, de gehanteerde schildertechniek, het ontwerpproces, de geschiedenis van de werken, de toeschrijving aan Leonardo en geraadpleegde bronnen diepgaand analyseert.

Leonardo da Vinci (1452–1519) was een van de meest briljante geesten van zijn tijd, zijn belang en invloed kunnen
... (Lees verder)niet worden overschat. Deze bloemlezing is de meest complete monografie die ooit over de Italiaanse schilder, beeldhouwer, architect, ingenieur en natuuronderzoeker is geschreven. De lezer kan zelfs de fijnste details van zijn penseelstreken bestuderen op de sterk uitvergrote afbeeldingen van fragmenten uit zijn meesterwerken.

Deel I verkent Leonardo's vita en werk in tien hoofdstukken met brieven, contracten, dagboekaantekeningen en andere records. Al zijn schilderijen worden in detail gepresenteerd en geïnterpreteerd, de aankondiging en het laatste avondmaal zijn gedrukt op dubbele pagina's.

Deel II bevat een catalogus van alle bekende Leonardo-schilderijen (inclusief de verloren gegaan) met een beschrijving van hun huidige staat. Elke lijst die zeker aan Leonardo zal worden toegeschreven, wordt hier vermeld - dankzij nieuwe wetenschappelijke methoden kan deze definitieve lijst nu voor het eerst worden gepubliceerd.

Deel III gaat over Leonardo's tekeningen: aangezien het duizenden zijn, kunnen ze niet allemaal in één boek worden vermeld. De 663 geselecteerde tekeningen zijn gerangschikt volgens categorieën (architectuur, technologie, anatomie, figuren, verhoudingen, cartografie, enz.). Meer dan de helft hiervan behoort tot de Windsor Castle-collectie - de eerste keer dat de kasteeladministratie een uitgever toestemming gaf om zoveel mogelijk tekeningen te reproduceren.

Johannes Nathan studeerde kunstgeschiedenis aan de New York University en het Courtauld Institute of Art in Londen. In 1995 deed hij daar zijn proefschrift over de werkwijze van Leonardo da Vinci. Hij is de auteur van talrijke kunststudies en is, naast zijn werk als directeur van Nathan Fine Art (Berlijn / Zürich), regelmatig betrokken bij het doceren van kunstgeschiedenis (momenteel aan de TU Berlijn).

Frank Zöllner schreef zijn proefschrift over een oud motief in de kunst- en architectuurtheorie van de Middeleeuwen en de Renaissance (1987) en zijn habilitatie op bewegingsstudies van Leonardo da Vinci (gepubliceerd in 2010). Hij heeft talrijke publicaties op zijn naam staan ?? over kunst en kunsttheorie van de Renaissance en over de kunst van de 20e eeuw. Sinds 1996 is hij professor Midden- en Moderne Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Leipzig. Voor TASCHEN publiceerde hij XL-monografieën over Leonardo da Vinci en Michelangelo.
Pagina's
695
Conditie
Goed — Lichte tabaksgeur; randen boekblok wat vergeeld. Zonder slipcase/doos.
Prijs
€ 100,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.