Onze boeken

Batavia bij nacht: bloei en ondergang van het Indonesisch roverswezen in Batavia en de Ommelanden, 1869-1942

Door Margreet van Till

Categorie
Indonesië & Nederlands Indië
Boeknummer
#295645
Titel
Batavia bij nacht: bloei en ondergang van het Indonesisch roverswezen in Batavia en de Ommelanden, 1869-1942
Auteur
Till, Margreet van
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Amsterdam : Aksant
Jaar van uitgave
2006
ISBN10
905260228X
ISBN13
9789052602288
Taal
Nederlands
Beschrijving
Oorspronkelijk omslag, illustraties in z/w, 8vo.
Samenvatting
Ook Indonesië heeft zijn Robin Hood, genaamd Si Pitung. Met zijn schelmenstreken maakte deze bandiet het negentiende-eeuwse Batavia, het huidige Jakarta, onveilig. Si Pitung was niet de enige rover in de stad. Banditisme kwam in de laatkoloniale periode veel voor. In de hoogtijjaren van de rovers vond in Batavia gemiddeld om de dag een roofoverval plaats.
In dit boek leest men wie de bandieten waren, hoe zij te werk gingen, wat hun motieven waren en wat hun economische betekenis was. Maar ook wat de stadsbewoners van deze dreiging vonden. De rovers werden als het tegenbeeld van de beschaving beschouwd. De burgers zagen in de rovers dankbare objecten om hun eigen preoccupatie met seks, geweld en magie op te projecteren.
In het begin van de jaren twintig van de vorige eeuw kreeg de mo
... (Lees verder)derniserende politie van de kolonie het probleem van de rovers eindelijk onder controle. In de verbeelding leven zij echter nog in vele vormen voort in de volkscultuur van Jakarta.
Margreet van Till deed gedurende haar driejarig verblijf in Jakarta onderzoek naar Indonesische bandieten. Zij promoveerde op dit onderwerp aan de Universiteit van Amsterdam.
Pagina's
284
Conditie
Goed
Prijs
€ 8,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.