Onze boeken

Nederlandse historiën: een keuze uit het grote verhaal van de Nederlandse Opstand

Door P.C. Hooft

Categorie
Geschiedenis Nederland
Boeknummer
#287355
Titel
Nederlandse historiën: een keuze uit het grote verhaal van de Nederlandse Opstand
Auteur
Hooft, P.C.
Boektype
Gebonden hardcover met stofomslag
Uitgeverij
Amstredam : Bert Bakker
Jaar van uitgave
2007
ISBN10
9035128931
ISBN13
9789035128934
Taal
Nederlands
Beschrijving
Hardcover, stofomslag; samengesteld, hertaald en toegelicht ddor Frank van Gestel, Eddy Grootes en Jan de Jongste.
Samenvatting
P. C. Hoofts Nederlandse Historiën vertelt het klassieke geschiedver- haal over de Nederlandse Opstand. De eerste twintig boeken, eindi- gend met de moord op Willem van Oranje, kwamen uit in 1642, het onvoltooide vervolg (lopend tot in 1587) twaalf jaar later. Het biedt geen kroniekachtig feitenrelaas, maar geeft volop ruimte aan al het drama dat de oorlog die de Nederlanden toen teisterde, met zich meebracht.
We lezen over gruwelijke moordpartijen en heldhaftig verzet, over de politieke en militaire activiteiten van de hoofdrolspelers, zoals de onverbiddelijke hertog van Alva en de onbaatzuchtige Willem van Oranje, maar ook over de ervaringen van eenvoudige mensen, hun opofferingsgezindheid of hun moedeloosheid, en we maken mee hoe opgeruide volksmenigtes de loop van de gebeurteniss
... (Lees verder)en weten te beïnvloeden.
Hooft had gevoel voor pakkende anekdotes, soms opgetekend uit de mond van oudere tijdgenoten die de ooggetuigen van de strijd nog hadden gekend. Hij schreef in een compacte en eigenzinnige stijl, waarbij hij vele nieuwe Nederlandse woorden bedacht om uit het Frans en Latijn afkomstige termen te vermijden. Die factoren en de grote omvang (meer dan twaalfhonderd dichtbedrukte foliobladzij- den) zorgen ervoor dat het werk tegenwoordig nauwelijks meer gelezen wordt. Deze nieuwe getrouwe vertaling maakt de interes- santste stukken eruit weer goed toegankelijk voor onze tijd.
Frank van Gestel was als taalkundige verbonden aan de Universiteit Utrecht, Eddy Grootes als historisch letterkundige aan de Universiteit van Amsterdam en Jan de Jongste als historicus aan de Universiteit Leiden.
Pagina's
345
Conditie
Goed
Prijs
€ 25,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.