Onze boeken

Ecologische atlas van de Nederlandse roofvogels

Door R.G. Bijlsma

Categorie
Roofvogels en uilen
Boeknummer
#287128
Titel
Ecologische atlas van de Nederlandse roofvogels
Auteur
Bijlsma, R.G.
Boektype
Gebonden hardcover met stofomslag
Uitgeverij
Haarlem : Schuyt & Co.
Jaar van uitgave
1993
ISBN10
9060973488
ISBN13
9789060973486
Taal
Nederlands
Beschrijving
Hardcover met goudopdruk op rug, stofomslag, hier en daar illustraties (waaronder enkele in kleur), tabellen, kaartjes etc.
Samenvatting

Roofvogels roepen tegenstrijdige gevoelens op. Waar de een in ademloze bewondering naar een zwevende buizerd kijkt, schroomt een ander niet vergiftigd aas uit te leggen om diezelfde buizerd te verdelgen. Daarbij bestaan er vele misverstanden over roofvogels; een heldere presentatie van feiten biedt uitkomst. De Ecologische Atlas bestaat voor een belangrijk deel uit de levensbeschrijving van de twaalf in ons land voorkomende roofvogelsoorten. Van eik soort is een aantalsschatting gemaakt, gebaseerd op de meest recente broedvogelkarteringen. Habitatgebruik, voedselkeus, paarvorming, broedbiologie, overleving, sterfte, dispersie en trek worden uitgebreid behandeld. Hiervoor zijn de systematische veldwaarnemingen van honderden vrijwilligers gebruikt, aangevuld met terugmeldingen van geringde
... (Lees verder) roofvogels, analyses van doodsoorzaken en literatuuronderzoek. Voor het eerst wordt ook uitgebreid stilgestaan bij de finesses van het veldonderzoek, de beste methoden van inventariseren, de trucs bij het opsporen van territoria en nesten, hoe nesten te controleren zonder verstoring te veroorzaken en individuele herkenning aan de hand van geruide veren. De vervolging van roofvogels beslaat een apart hoofdstuk. De wettelijke bescherming ten spijt worden roofvogels tot op de dag van vandaag verdelgd met alle ter beschikking staande middelen. Het effect hiervan wordt gekwantificeerd en tevens wordt een methode beschreven waarmee kan worden aangetoond of er in een bepaald gebied al dan niet vervolging voorkomt, zonder afhankelijk te zijn van vondsten van gedode roofvogels of verstoorde nesten. De Ecologische Atlas is een boek dat gaat over leven en dood en over de factoren die daarop van invloed zijn. Aan iedere bladzijde kleeft de geur van veldwerk. Het staat eveneens vol met feiten, geïllustreerd aan de hand van cijfers, tabellen en figuren. Cijfers en emoties staan elkaar echter niet in de weg. Eik begrepen detail vergroot de fascinatie voor roofvogels en hun gedragingen, en roept tegelijkertijd nieuwe vragen op. Moge iets van deze passie doorklinken bij de lezer.
Pagina's
350
Conditie
Goed
Prijs
€ 10,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.