Onze boeken

175 jaar Nijgh & Van Ditmar nimmer dralend 1837-2012

Door C.J. Aarts e.a.

Categorie
Boekdrukkunst & Boeken
Boeknummer
#273957
Titel
175 jaar Nijgh & Van Ditmar nimmer dralend 1837-2012
Auteur
Aarts, C.J. & M.C. van Etten
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Amsterdam, Nijgh & Van Ditmar
Jaar van uitgave
2012
ISBN10
9038894805
ISBN13
9789038894805
Taal
Nederlands
Samenvatting
In 2012 bestaat Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar 175 jaar en is daarmee de oudste algemene uitgeverij van Nederland en België. De geschiedenis van Nijgh & Van Ditmar geeft, behalve de eigen geschiedenis van een zakelijke onderneming, ook een weidse blik op de Nederlandse literatuur en de kunst van typografie en boekverzorging. In dit rijk geïllustreerde boek worden vele boekbanden, omslagen en titelpagina's getoond.

Op 1 januari 1837 vestigt Henricus Nijgh zich als boekhandelaar te Rotterdam. In december van dat jaar geeft hij zijn eerste boek uit en daarmee is ook een nieuwe uitgeverij geboren. Nijgh richt in 1844 de ,Nieuwe Rotterdamsche Courant op en begint in 1846 een advertentiebureau. Hij is een van de eerste uitgevers van Multatuli en maakt naam met uitgaven van grot
... (Lees verder)e buitenlandse schrijvers als Charles Dickens, Heinrich Heine, Alexandre Dumas en Victor Hugo.

In 1864 verbindt H. Nijgh zich met W. N. J. van Ditmar en sinds 1 januari 1870 draagt de uitgeverij de naam van de beide firmanten: Nijgh & Van Ditmar. De firma wordt uitgebreid met een stoomsnelpersdrukkerij en richt zich op de markt van kranten, kalenders, prentbriefkaarten en geïllustreerde weekbladen, waarvan Wereldkroniek de bekendste is.

Rond 1920 beleeft Nijgh & Van Ditmar onder leiding van Doeke Zijlstra een tweede literaire bloeiperiode als zij werk uitbrengt van Carry van Bruggen, Cyriel Buysse en Louis Couperus.

In de jaren dertig domineert Nijgh & Van Ditmar de Nederlandse literatuur met auteurs als F. Bordewijk, Antoon Coolen, Albert Helman, Nescio, Maurice Roelants, Arthur van Schendel, J. Slauerhoff, S. Vestdijk en Gerard Walschap en met de uitgave van het tijdschrift Forum onder leiding van Menno ter Braak en E. du Perron.

Het bombardement op Rotterdam en de Duitse bezetting maken op ruwe wijze een eind aan dit glorietijdperk. Vanuit haar nieuwe vestiging in Den Haag consolideert de uitgeverij haar rijke fonds in de befaamde Nimmer Dralend Reeks en blijft zij nieuwe boeken publiceren van Bordewijk, Coolen en Vestdijk. In 1962 haalt de uitgeverij het avantgardistisch tijdschrift Gard Sivik binnen, met jonge auteurs als Armando, Bob den Uyl, Cornelis Bastiaan Vaandrager en Hans Verhagen, wat voor een korte literaire opleving zorgt.

Als in 1987 de uitgeverij naar Amsterdam verhuist breekt opnieuw een periode van voorspoed
aan. Nieuwe auteurs van literatuur en non-fictie worden groot bij Nijgh & Van Ditmar, onder wie Frans Pointl, Lisette Lewin, Bart Vos, Ronald Giphart, Kees van Beijnum, Arnon Grunberg, Marja Pruis, Johannes van Dam, Stella Braam, Annejet van der Zijl, Robert Vuijsje en Bas Haring.

175 jaar na de oprichting heeft Nijgh & Van Ditmar een gevarieerd fonds van literatuur, biografieën, onderzoeksjournalistiek, muziekgeschiedenis en cabaret.
Pagina's
512
Conditie
Goed
Prijs
€ 15,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.