Onze boeken

Kleine Gedigten Voor Kinderen

Door Hieronijmus van Alphen e.a.

Categorie
Poëzie
Boeknummer
#263122
Titel
Kleine Gedigten Voor Kinderen
Auteur
Alphen, Hieronijmus van & P.J. Buijnsters (bezorgd door)
Boektype
Gebonden hardcover met stofomslag
Uitgeverij
Amsterdam, Athenaeum-Polak & Van gennep
Jaar van uitgave
1998
ISBN10
9025301746
ISBN13
9789025301743
Taal
Nederlands
Samenvatting
Mr. Hieronijmus van Alphen (1746- 1803) was achtereenvolgens advocaat, procureurgeneraal (van Utrecht) en thesaurier-generaal (van de Republiek); in de Franse tijd was hij ambteloos. Hij schreef stichtelijke verzen, waarvan er nog enkele in de Nederlands Hervormde Kerk gezongen worden; ook als criticus was hij actief, en vooral als propagandist van de in Duitsland opkomende theoretische kunstbeschouwing. Zijn blijvende roem dankt hij aan de drie bundeltjes niet gedichten voor kinderen (1778-178z), die hij schreef toen hij als jonge weduwnaar de zorg had voor drie zoontjes.
P. J. Buijnsters: 'Als blijvende populariteit een criterium is, dan bereikte Van Alphen zijn hoogtepunt als dichter met de publicatie van zijn drie deeltjes Kleine Gedigten voor Kinderen.' ...'de talloze herdrukken, roo
... (Lees verder)fdrukken en imitaties bewijzen immers hoezeer de auteur erin was geslaagd de juiste toon te treffen. De opvoedkundige idealen van de Verlichting werden hier omgezet in pakkende beelden, pregnante versregels die zich voorgoed in het geheugen van het volk hebben gegrift.'
Dr. P. J. Buijnsters is emeritus hoogleraar in de Nederlandse literatuur van de achttiende eeuw. Tot zijn vele publicaties hoort een Bibliografie van Nederlandse school- en kinderboeken 1700- 1800, die hij onlangs met zijn vrouw heeft samengesteld.
Pagina's
223
Conditie
Goed — Ex libris op binnenzijde kaft en op titelpagina.
Prijs
€ 15,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.