Onze boeken

Zuid-Tirol is geen Italië. Een honderd jaar oud Europees grensgeval

Door Thomas H. von der Dunk

Categorie
Geschiedenis Europa
Boeknummer
#253697
Titel
Zuid-Tirol is geen Italië. Een honderd jaar oud Europees grensgeval
Auteur
Dunk, Thomas H. von der
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Nijmegen, Vantilt
Jaar van uitgave
2018
ISBN10
9460043712
ISBN13
9789460043710
Taal
Nederlands
Samenvatting

'Su? dtirol ist nicht Italien!' Wie vanuit Oostenrijk over de Brennerpas Italie? binnenrijdt, zal deze leus nog regelmatig op huizen of spandoeken aantreffen. Na de Eerste Wereldoorlog, waarbij het eerste land tot de verliezers en het tweede tot de overwinnaars behoorde, werd Tirol in tweee? n geknipt en werd de zuidelijke helft Italiaans, zonder dat de bevolking hierop enige invloed had. Mussolini streefde vervolgens naar Italianisering, die uitmondde in de voor Zuid-Tirolers onmogelijke keuze tussen het opgeven van hun woongebied of hun identiteit. Na 1945 leidde de onvrede met de Italiaanse weigering om daadwerkelijk zelfbestuur toe te kennen tot radicalisering, die zelfs resulteerde in bomaanslagen. Pas dankzij het autonomiestatuut van 1972, het afnemende centralisme en het verdwijne
... (Lees verder)n van de Europese binnengrenzen werd de angel uit het conflict gehaald. Als Rome ver weg is en Innsbruck dichtbij, wordt de vlag die op de Brenner wappert van minder belang. In Zuid-Tirol is niet Italie?! toont Thomas H. von der Dunk dat gevoelens van eenheid en identiteit niet kunnen worden opgelegd door een nationale regering. Daarmee snijdt hij – denk aan de strijd voor Catalaanse onafhankelijkheid – een uiterst actueel onderwerp aan.
Pagina's
382
Conditie
Goed — Viltstiftstreepje onderzijde boekblok.
Prijs
€ 12,50

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.