Onze boeken

Met Prins Hendrik naar de Oost: de reis van W.J.C. Huyssen van Kattendijke naar Nederlands-Indie 1836-1838

Door Katrientje Huyssen van Kattendijke-Frank

Categorie
Indonesië & Nederlands Indië
Boeknummer
#239101
Titel
Met Prins Hendrik naar de Oost: de reis van W.J.C. Huyssen van Kattendijke naar Nederlands-Indie 1836-1838
Auteur
Huyssen van Kattendijke-Frank, Katrientje (bezorgd door)
Boektype
Gebonden hardcover met stofomslag
Uitgeverij
Zutphen : Walburg Pers
Jaar van uitgave
2004
ISBN10
9057302713
ISBN13
9789057302718
Taal
Nederlands
Beschrijving
Originele gepreegde blauwe linnen band met goudodpruk, stofomslag, enkele z/w illusraties, 8vo. Werken van de Linschoten-Vereniging CII.
Samenvatting
Hoe vergaat het een jonge adelborst op een zeereis naar Nederlands-Indi , als zich aan boord prins Willem Frederik Hendrik, kleinzoon van koning Willem I, bevindt? W. J. C. ridder Huyssen van Kattendijke beschrijft het allemaal in zijn journaal van de reis van Zr. Ms. fregat Bellona, van het vertrek uit Den Helder op 17 oktober 1836 tot de terugkomst van het schip op de Texelse rede op 19 juli 1838.

De reis vormde een onderdeel van de opleiding van de zestienjarige prins tot marine-officier. Onder de hoede van zijn gouverneur, kapitein-ter-zee Pieter Arri ns, zou hij ervaring opdoen in Aziatische wateren en een uitgebreid bezoek brengen aan de Nederlandse kolonie. Willem van Kattendijke doet beknopt verslag van de zeereis, die via Rio de Janeiro naar Batavia voerde. Hij beschrijft daare
... (Lees verder)ntegen uitvoerig de tochten die hij in gezelschap van prins Hendrik maakte. Na een bezoek aan Makassar en de Molukken trok de prins bijna drie maanden per koets of te paard door het immense Javaanse land. Willem, die als enige adelborst de prins vergezelde, beschrijft levendig en tot in detail de ontvangsten, feesten en uitstapjes die voor de prins georganiseerd werden. Overal waar hij verscheen volgde een groots onthaal. Voor prins Hendrik, die voortdurend in het middelpunt stond en door Arri ns goed in de gaten werd gehouden, was dit niet altijd even amusant, maar Kattendijke vermaakte zich steeds buitengewoon goed. Een selectie uit de brieven van prins Hendrik aan zijn ouders en andere familieleden, geeft een boeiend beeld van de ervaringen en emoties van de jonge prins en vult dit vrolijke, vlot geschreven journaal op een bijzondere manier aan.

Deel 102 (2004) in de Werken van de Linschoten-Vereeniging.
Pagina's
374
Conditie
Goed
Prijs
€ 10,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.