Onze boeken

Van velerlei pluimage: zeventiende-eeuwse aquarellen van Andries Beeckman

Door Menno Jonker e.a.

Categorie
Schilderkunst
Boeknummer
#238236
Titel
Van velerlei pluimage: zeventiende-eeuwse aquarellen van Andries Beeckman
Auteur
Jonker, Menno & Erlend de Groot & Caroline de Hart
Boektype
Paperback
Uitgeverij
NKS / Vantilt
Jaar van uitgave
2014
ISBN10
9460041345
ISBN13
9789460041341
Taal
Nederlands
Beschrijving
Nijmeegse Kunsthistorische Monografieën 1
Samenvatting
Ambonezen, Javanen, Chinezen, Moren, mestiezen, krijgers, albino's, en ook maki's, vlinders, gekko's, zeboe's en een keur aan exotische vogels. In het midden van de zeventiende eeuw legde Andries Beeckman uit Zutphen de beeltenissen van vele inwoners en dieren uit Azië en Afrika vast in een unieke reeks waterverftekeningen. Dat was opmerkelijk, want tijdgenoten zagen liever af van de gevaarlijke reis naar de Oost en beperkten zich tot het kopiëren van bestaande prenten, niet zelden doorspekt met fabelachtige superlatieven en stereotypen.
De pionier Beeckman speelde handig in op de vraag naar waarheidsgetrouwe illustraties en zijn tekeningen zijn daarom een belangrijk keerpunt in de visuele antropologie en de natuurhistorie van de zeventiende eeuw. Dit boek toont voor het eerst h
... (Lees verder)et volledige overzicht van deze reeks kleurrijke tekeningen in context van kunst en wetenschap.
Met bijdragen van: Niels Bergervoet, Erlend de Groot, Caroline de Hart, Suzanne Jansen, Menno Jonker, Annelien Krul en Sanne Morsinkhof.
Andries Beeckman (1628-1664) reisde als soldaat in dienst van de voc naar de Oost. Zijn schetsen 'naar het leven' geven een uniek beeld van de mensen en dieren die hij op zijn reizen tegenkwam en waren door hun natuurgetrouwheid al in de zeventiende eeuw ongekend populair.
Pagina's
221
Conditie
Goed
Prijs
€ 12,50

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.