Onze boeken

Neo-impressionisten. Seurat tot Struycken

Door Ellen Wardwell Lee

Categorie
Schilderkunst
Boeknummer
#231939
Titel
Neo-impressionisten. Seurat tot Struycken
Auteur
Lee, Ellen Wardwell
Boektype
Gebonden hardcover met stofomslag
Uitgeverij
Zwolle, Waanders
Jaar van uitgave
1988
ISBN10
9066301325
ISBN13
9789066301320
Taal
Nederlands
Samenvatting
In 1886 presenteerde Georges Seurat een aantalopzienbarende schilderijen. Zich baserend op recente ontdekkingen op het gebied van de optica en kleurtheorieën legde hij zich toe op zorgvuldig opgebouwde composities die geheel bestonden uit stippen van pure kleur. De techniek werd ook wel pointillisme genoemd. Zijn werk creëerde een waar schandaal. Dit rijk geïllustreerde kunstboek behandelt de bloeiende stroming die met het werk van Seurat ontstond. De kunstenaars noemden zich neo-impressionisten omdat ze zich wilden afzetten tegen de intuïtieve methode van de impressionisten.
Kunstenaars als Signac en Angrand sloten zich bij hen aan en in 1886 kwam ook Vincent van Gogh in Parijs in aanraking met deze nieuwlichters. Deze confrontatie liet Van Goghs werk niet onberoerd,
... (Lees verder)ook al hanteerde hij de stippeltechniek op een onorthodoxe wijze.
In deze schitterende uitgave wordt het werk besproken van grote kunstenaars als Seurat, Signac en Toulouse-Lautrec. Veel van hun schilderijen worden in kleur afgebeeld.
Het neo-impressionisme is niet tot bovenstaande groep beperkt gebleven. De invloed op Belgische en Nederlandse kunstenaars in de jaren tachtig en negentig was groot. Bovendien beleefde de stroming rond 1900 een tweede bloei, waarin vooral Toorop in Nederland de toon aangaf. Ook Mondriaan en Sluyters zijn door hun ideeën beroerd. Ook van hen zijn schilderijen afgebeeld. De auteurs, waaronder Ellen W. Lee en Van Gogh-kenner Roland Pickvance, gaan dieper in op de invloed die het neo-impressionisme heeft gehad, bijvoorbeeld op het werk van Van Gogh.
In dit unieke boek worden vele grote kunstenaars met hun oeuvre ten tonele gevoerd. Voor kunstliefhebbers is dit dan ook een waardevol kijk- en leesboek.
Pagina's
224
Conditie
Goed
Prijs
€ 10,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.