Onze boeken

Lust en Leering. Geschiedenis van het Nederlandse Kinderboek in de negentiende eeuw

Door P.J. Buijnsters e.a.

Categorie
Boekdrukkunst & Boeken
Boeknummer
#225608
Titel
Lust en Leering. Geschiedenis van het Nederlandse Kinderboek in de negentiende eeuw
Auteur
Buijnsters, P.J. & Leontine Buijnsters-Smets
Boektype
Gebonden hardcover met stofomslag
Uitgeverij
Zwolle : Waanders Uitgevers
Jaar van uitgave
2001
ISBN10
9040095299
ISBN13
9789040095290
Taal
Nederlands
Beschrijving
Originele linnen band, stofomslag, veel illustraties waaronder in kleur.
Samenvatting
Het heeft lang geduurd eer in Nederland ook oude kinderboeken als kleine cultuurmonumenten naar waarde zijn geschat. Nu echter zoeken wetenschappelijke bibliotheken, antiquaren en verzamelaars gretig naar de restanten van dit papieren verleden, waarbij vooral de negentiende eeuw in het middelpunt van de belangstelling staat.
Toch ontbrak tot dusverre een overzicht op dit terrein. Lust en Leering is daarmee het eerste overzichtswerk dat geïnteresseerden laat zien wat toen in Nederland voor jonge lezers verscheen: niet alleen de gewone leeskost maar ook werk waar vroegere literatuurgeschiedenissen aan voorbijgingen, zoals komische prentenboeken, spel- en uitspanningsboekjes, de voor het pedagogische rolpatroon voor jonge meisjes zo belangrijk geachte en de thans weer felbegeerde beweeg
... (Lees verder)bare boeken.
Lust en Leering richt zich tot ieder die, professioneel of uit liefhebberij, in oude kinderboeken geïnteresseerd is. Net als de bibliografie van de achttiende-eeuwse kinderboeken van dezelfde auteurs, is het bovendien een smaakvolle beeldatlas geworden.
P. J. Buijnsters was tot voor kort hoogleraar in de Nederlandse literatuur van de achttiende eeuw. De kunsthistorica Leontine Buijnsters-Smets promoveerde in 1995 op een dissertatie over Jan Massys, een Antwerpse schilder uit de zestiende eeuw. Daarnaast publiceerde zij verschillende artikelen over de achttiende- en negentiende-eeuwse boekillustratoren.
Beide auteurs publiceerden eerder samen Bibliografie van Nederlandse school- en kinderboeken 1700-1800.
Pagina's
504
Conditie
Goed
Prijs
€ 15,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.