Onze boeken

Delen: Facebook Twitter

Frederik Muller, Baanbreker in de wereld van het boek 1817-1881

Door Chris Schriks

Frederik Muller, Baanbreker in de wereld van het boek 1817-1881
CategorieBoekdrukkunst & Boeken
Boeknummer#220382
TitelFrederik Muller, Baanbreker in de wereld van het boek 1817-1881
AuteurSchriks, Chris
BoektypePaperback
UitgeverijWalburg Pers, Zutphen
Jaar van uitgave2016
ISBN109462491372
ISBN139789462491373
TaalNederlands
BeschrijvingGesigneerd door en opdrachtje van de auteur op het schutblad: Voor Isa [de la Fontaine Verwey], In warme vriendschap, 15 VI 2016; Gesigneerd
Samenvatting'Applaus had geklonken voor de man die tijdens zijn jeugd in de vroege ochtenduren tegenover zijn vader zat, zijn huiswerk maakte en na de avondmaaltijd, gebogen over een boek, hem nog een poos gezelschap hield. Toen nog een jongen die door herhaalde 'gevaarlijke ziekten' werd geteisterd en behept was met een spraakgebrek. (...)' Enkele regels uit de biografische schets van Frederik Muller (1817-1881) na diens dood. Aan de hand van bronnen uit de Bibliotheek van het Boekenvak beschrijft Chris Schriks wie Frederik Muller nu eigenlijk was en wat hij heeft betekend voor het boekenvak, maar ook daarbuiten. Hoe zijn relatie was met zijn ouders en familie. Hoe zijn jeugdjaren waren. Hoe hij in het boekenvak terechtkwam en hoe hij zich daar gedroeg. Hoe hij opereerde als koopman, antiquaar, veilinghouder, verzamelaar en samensteller van catalogi. Wie zijn relaties waren in het buitenland. Hoe hij uitgever werd, welke boeken hij uitgaf en hoe zijn bibliotheek uitgroeide tot een collectie die internationaal faam verwierf. Als 'gebildeter Mensch' zette Frederik Muller de mens op een te hoge sokkel. Met brede gebaren, als dirigent uit de 'Sturm und Drang'-periode of als solist in een negentiende-eeuwse opera, trachtte hij zijn toehoorders te bekeren. Ook zonder dwingende nationale en internationale wetgeving hoorden zedelijke normen en waarden te worden nageleefd, waardoor vanzelf een einde zou komen aan de nadruk en diefstal van de letterkundige eigendom van auteurs en hun uitgevers. Zijn gedachten over wetten en verdragen tegen de nadruk komen in deze zeer leesbare biografische schets uitgebreid aan bod. Maar ook zijn opstelling als baanbreker, zedenmeester, inquisiteur, kruisridder en polemist, waarmee hij zijn vakgenoten vaak de oren wist te wassen, hebben een nadrukkelijke plaats in dit verhaal gekregen.
Pagina's208
ConditieGoed
Prijs€ 20,00
ToevoegenToevoegen aan winkelwagen

Zie ook

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.