Aanbod

Delen: Facebook Twitter

Militair Geweld, Burgerlijke Verantwoordelijkheid

Door Michiel Baud

Militair Geweld, Burgerlijke Verantwoordelijkheid
RubriekGeschiedenis Zuid- en Latijns Amerika
Boeknummer#219283
TitelMilitair Geweld, Burgerlijke Verantwoordelijkheid. Argentijnse en Nederlandse perspectieven op het militaire bewind in Argentinie (1976-1983)
AuteurBaud, Michiel
BoektypePaperback
UitgeverijSdu, 's-Gravenhage
Jaar van uitgave2001
ISBN109012092752
ISBN139789012092753
TaalNederlands
SamenvattingArgentijnse en Nederlandse perspectieven op het militaire bewind in Argentinië (1976-1983) Militair geweld, burgerlijke verantwoordelijkheid beoogt de historische achtergrond en context te schetsen van de politieke functies die de heer Jorge Zorreguieta vervulde tijdens het militaire bewind in Argentinië in de periode 1976-1983. Het rapport bestaat uit drie delen. In het eerste deel wordt gekeken naar de achtergronden en de gevolgen van het militaire ingrijpen in de Argentijnse politiek in deze periode. Daarbij wordt speciale aandacht besteed aan de rol die burgers speelden bij de staatsgreep en het daarop volgende militaire bestuur. In een apart hoofdstuk wordt de rol van Jorge Zorreguieta beschreven. In het tweede deel staan de mensenrechten centraal. Na een beschrijving van de schendingen van de mensenrechten in de periode van het militaire bestuur, volgt een hoofdstuk over de binnenlandse en buitenlandse kritiek op de militaire terreur. Vervolgens wordt beschreven hoe in Argentinië na 1983 is omgegaan met deze geschiedenis. Het laatste deel analyseert de discussie die in deze periode in Nederland werd gevoerd ten aanzien van het militaire bewind in Argentinië. Om de Nederlandse beoordeling van het Argentijnse verleden van vandaag de dag te begrijpen, is het nodig om enig inzicht te hebben in de toenmalige Nederlandse houding tegenover het militaire bewind. Het rapport wordt besloten met een conclusie waarin de in dit rapport verschafte informatie gebruikt wordt om tot een oordeel te komen over de periode van het Argentijnse militaire bestuur van 1976 tot 1983 en de rol die Jorge Zorreguieta daarin heeft gespeeld. Daarbij wordt ook aandacht gevraagd voor de criteria die bij zo'n oordeel een rol spelen. Het boek besluit met een reactie van Jorge Zorreguieta op de bevindingen van de auteur.
Pagina's208
ConditieGoed
Prijs€ 5,00
ToevoegenToevoegen aan winkelwagen

Zie ook

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.