Onze boeken

Nederlandse Schoeners & Brikken

Door Ron de Vos

Categorie
Schepen & Scheepvaart
Boeknummer
#217982
Titel
Nederlandse Schoeners & Brikken
Auteur
Vos, Ron de
Boektype
Gebonden hardcover met stofomslag
Uitgeverij
Uitgeverij Van Wijnen, Franeker
Jaar van uitgave
2009
ISBN10
9051943687
ISBN13
9789051943689
Taal
Nederlands
Samenvatting

De snauw en de brigantijn werden opgevolgd door de brik en de schoener en deze ontwikkelden zich in de negentiende eeuw weer tot snelvarende schepen met de lijnen van een clipper. De schoener bleek bij uitstek het schip te zijn voor de snelle vaart. Twee achterover hellende masten met gaffelzeilen waren kenmerkend voor het schip. Fruit ophalen uit een Italiaanse haven en dat vervoeren naar een haven aan de Oostzee bleek een lucratieve handel te zijn. Wilde de reder echter geld verdienen, dan moest er ook met een kleinere bemanning gevaren worden. Ook dat kon op een schoener. De brik - het tweemast volgetuigde schip, dus met razeilen aan beide masten - was een handzaam schip en werd meer gebruikt in de vaart naar de West, naar Zuid-Amerika en naar de Oost. Het lading vervoeren met kleine
... (Lees verder)schepen had nog meer voordelen voor de reder. Als het schip verging, raakte hij financieel niet aan de grond. En vergaan deden die schepen, omdat ze langs gevaarlijke kusten voeren, bijvoorbeeld van West-Afrika. Ook de rivieren aan de oostkust van Zuid-Amerika werden niet gemeden. Alle problemen moesten zeilend worden opgelost. Een kapitein als Menno K. Gnodde Godde, die met zijn kleine fruitschoener de Jonge Walrave de wereldzeeën bevoer, is in niets te vergelijken met de huidige zeeman. Gevaar, ellende, ontbering en de dood waren de passagiers op dit kleine vrachtschip. Nu varen er betalende gasten mee op de Nederlandse schoeners en brikken, maar nog steeds gaan ze naar plaatsen waar het avontuur trekt.
Pagina's
320
Conditie
Goed — Naam en datum op binnenzijde kaft.
Prijs
€ 15,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.