Onze boeken

Vliegers. Luchtoorlog 1940-1945

Door M.W.J.M. Broekmeijer

Categorie
WO II
Boeknummer
#211605
Titel
Vliegers. Luchtoorlog 1940-1945
Auteur
Broekmeijer, M.W.J.M.
Boektype
Gebonden hardcover
Uitgeverij
Nijgh & Van Ditmar NV, Rotterdam/'s-Gravenhage
Jaar van uitgave
1947
Taal
Nederlands
Samenvatting
In 1944 - in bezet Nederland - is Hans Gerritsen een schooljongen van zestien jaar. Hij maakt als zoveel anderen kennis met de uitwassen van de Tweede Wereldoorlog. De middelbare scholier ziet hoe Kotella Russische gevangenen in kamp Amersfoort afbeult, hoort hoe een klasgenoot standrechtelijk wordt doodgeschoten, en speelt zelfs een gevangene, die aan zijn Duitse bewakerswil ontvluchten, zijn fiets toe.
Hij is een avontuurlijke en sportieve jongen, behept met een flinke dosis Fernweh, een wat romantische hang naar de verre landen achter de horizon.
Na de HBS moet hij in dienst, wordt officier en vertrekt in 1947 naar Indië om het land te bevrijden van 'Jappenknechten en extremisten'. Hij maakt de tweede politionele actie mee en moet naderhand met zijn eenheid felle gevechten levere
... (Lees verder)n met de elitetroepen van de Indonesische Siliwangi-divisie. Hans Gerritsen wordt nog jaren later achtervolgd door de vraag 'waarom is het allemaal nodig geweest', en besluit zijn geschiedenis op te schrijven. Het is een nuchter en vooral goudeerlijk verslag geworden van hoe een gewone Hollandse jongen - die het avontuur overzee wel aantrok - betrokken raakt bij een meedogenloze en 'vuile' oorlog. Uniek als verslag van het laatste Indische oorlogsjaar, waar eigenlijk nog zo weinig over bekend is. Bijzonder ook om zijn onopgesmukte toon en menselijkheid en daarom zo'n duidelijke tegenhanger van veel andere soldatenboeken, waar het soldaatje spelen op de evenaar vee! romantische trekjes vertoont en waarin nauwelijks aandacht is voor de vijand - de Indonesische vrijheidsstrijders.
Pagina's
125
Conditie
Goed — Naam en datum op schutblad; scheurtje eerste drie bladzijden
Prijs
€ 5,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.