Onze boeken

Gekroonde Goden. Hellenistische vorsten van Alexander tot Kleopatra

Door Rolf Strootman

Categorie
Klassieke Oudheid
Boeknummer
#207610
Titel
Gekroonde Goden. Hellenistische vorsten van Alexander tot Kleopatra
Auteur
Strootman, Rolf
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Amsterdam University Press - Salome
Jaar van uitgave
2005
ISBN10
9053568026
ISBN13
9789053568026
Taal
Nederlands
Samenvatting
Alexander de Grote presenteerde zichzelf aan zijn Macedonische en Griekse onderdanen als een god in mensengedaante. Waarschijnlijk had zijn vader Filippos al ideeën in die richting gekoesterd, maar de ongelooflijke militaire successen van Alexander, die in betrekkelijk korte tijd het hele Perzische Rijk veroverde, verleenden hem een almacht die in Griekse ogen alleen maar als goddelijk omschreven kon worden. De tijd van de autonome Griekse stadstaatjes was door de veroveringen van Filippos en Alexander in feite beëindigd, voortaan werd de internationale politiek bepaald door territoriale staten onder leiding van een monarch.

Na zijn dood viel Alexanders rijk uiteen in enkele kleinere monarchiën waarin zijn generaals nieuwe dynastieën stichtten. Al deze koningen zette
... (Lees verder)n de lijn van Alexander voort door zich al bij hun leven als goden voor te doen. Als 'gekroonde goden' zetten deze heersers een nieuw type hofhouding op en introduceerden zij praktijken en denkbeelden die een lang leven beschoren waren: overgenomen in het Romeinse keizerrijk zouden sommige daarvan nog ver doorwerken in de Europese geschiedenis.
Pagina's
152
Conditie
Goed — Naam en datum op titelpagina
Prijs
€ 5,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.