Onze boeken

Onzichtbaar Amsterdam. De ingenieurs van de stad

Door Jaap Huisman e.a.

Categorie
Amsterdam
Boeknummer
#199833
Titel
Onzichtbaar Amsterdam. De ingenieurs van de stad
Auteur
Huisman, Jaap & Luuk Kramer
Boektype
Gebonden hardcover
Uitgeverij
Thoth, Bussum
Jaar van uitgave
2008
ISBN10
9068684612
ISBN13
9789068684612
Taal
Nederlands
Samenvatting

Het bovengrondse Amsterdam kan alleen maar schitteren dankzij een solide fundament, zeker gezien de slappe ondergrond waarop de stad ooit is gesticht. Juist in die ondergrond ligt de sleutel tot het geheim van Amsterdam: daarin zijn de palen geslagen waarop de overgrote meerderheid van de panden rusten. Bruggen, verankerd met landhoofden, maken het eilandenrijk dat de stad feitelijk is, toegankelijk. Waterkeringen, van wie de meest onzichtbaar, voorkomen dat de tientallen polders waaruit Amsterdam ook nog eens bestaat, onderlopen. In het laatste decennium is het veen in beweging gekomen. En hoe. De aanleg van de Noord/Zuidlijn, de stichting van IJburg, de metamorfose van Amsterdam-Zuidoost en de ontwikkeling van de Zuidas illustreren hoe een historische metropool levendig kan zijn - niet
... (Lees verder) terend op het verleden alleen. Bij al deze megaprojecten is Ingenieursbureau Amsterdam (IBA) betrokken; adviserend, regisserend dan wel ontwerpend. In Onzichtbaar Amsterdam beschrijft Jaap Huisman de reikwijdte van deze projecten, de innovatie en de complexiteit ervan. Terwijl er aan de stad gebouwd wordt, is de bereikbaarheid in het geding - ook een onderwerp waarover IBA zich buigt. Hoe kunnen bewoners hun huizen bereiken, hoe wordt het verkeer geleid terwijl er gewerkt wordt aan metrostations? Door de bouw kan de stad zich weliswaar vernieuwen, het klimaat moet wel leefbaar zijn. Is er, met andere woorden, leven mogelijk achter bouwhekken en stootblokken? Onzichtbaar Amsterdam is een tocht langs als die bijzondere projecten en opent een wereld die voor velen onbekend is. Het boek laat momenten zien waarop geschiedenis wordt geschreven - de oorsprong van IJburg is zo'n moment. Hoe wordt het Zeeburgereiland tot een woonwijk klaargestoomd? Maar ook: hoe valt er een Groene As ter realiseren aan de westrand van de stad die ruimte biedt aan kleine flora en fauna? Dat en meer is de ontdekkingsreis die dit boek over de ingenieurs van Amsterdam in beeld brengt.
Pagina's
222
Conditie
Als nieuw
Prijs
€ 10,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.