Onze boeken

Vluchten via het Vaticaan. Waarom Puis XII niet Zalig verklaard wordt

Door Henk Jurgens

Categorie
WO II
Boeknummer
#196063
Titel
Vluchten via het Vaticaan. Waarom Puis XII niet Zalig verklaard wordt
Auteur
Jurgens, Henk
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Aspekt, Soesterberg
Jaar van uitgave
2009
ISBN10
9059116747
ISBN13
9789059116740
Taal
Nederlands
Samenvatting
Waarom is Paus Pius XII nooit Zalig verklaard? Neemt het Vaticaan hem zijn stilzwijgen tegen de Jodenvervolging dan toch nog kwalijk of hebben de Kroaten er iets mee te maken? Pius steunde hun Ustasa, Pavelic, de NDH, en de Onafhankelijke Staat Kroatië, een vazalstaat van Hitler, onvoorwaardelijk. De strenge Rooms-katholieke fascistische Kroaten vermoordden honderdduizenden Serviers en dwongen honderdduizenden anderen zich te bekeren tot het Rooms-katholicisme. Het enige 'Ware Geloof'. Huizen van de Serviers werden in beslaggenomen en hun bezittingen geroofd. Gebeurtenissen die een belangrijke oorzaak vormden tot het uiteenvallen van Joegoslavië en de oorlogen waarmee dat gepaard ging. Pius XII, die volledig op de hoogte was, stuurde ter ondersteuning van de Kroaten zijn biechtva... (Lees verder)der. Veel van het door de fascistische Kroaten geroofde goud werd met hulp van Franciscanen bij de Bank van het Vaticaan ondergebracht. In de Verenigde Staten zijn de Bank van het Vaticaan en de Orde der Franciscanen aangeklaagd wegens roof en moord. Een proces dat zich nog vele jaren zal voortslepen. Aan de hand van officiële regeringsrapporten en tal van bronnen, onder andere van de Amerikaanse geheimedienst, beschrijft Henk Jurgens (1942) deze geschiedenis in dit opmerkelijke boek. Hierbij staat hij ook stil bij de gedetailleerde vluchtroute van oorlogsmisdadigers naar Argentinië en de Verenigde Staten en de hulp die het Vaticaan hierbij bood. De houding van het Vaticaan wordt beschreven in zijn politieke en historische context, net als de vele netwerken die in de chaos van de oorlog en de Duitse capitulatie het verdwijnen van misdadigers en het verdonkeremanen van zeer veel geld mogelijk
hebben gemaakt. Het gaat niet om goed of kwaad, zwart of wit, want ook hier
blijken veel tinten grijs. Henk Jurgens studeerde algemene politieke en sociale wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam.
Pagina's
311
Conditie
Goed
Prijs
€ 8,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.