Onze boeken

Vergelding

Door G. Ledig

Categorie
Vertaalde literatuur
Boeknummer
#153769
Titel
Vergelding
Auteur
Ledig, G.
Boektype
Gebonden hardcover
Druk
2e druk
Uitgeverij
De Arbeiderspers, Amsterdam
Jaar van uitgave
2001
ISBN10
9029527986
ISBN13
9789029527989
Taal
Nederlands
Samenvatting
Maarten 't Hart is werkzaam als etholoog. Hij bestudeert de agressie en seksualiteit binnen hiërarchisch levende groepen, zoals bij ratten. Het lijdt nauwelijks twijfel dat deze studie hem meer inzicht verschaft in situaties zoals die voorkomen binnen hiërarchisch geordende groepen als de gereformeerde gemeente, het leger en eigenlijk onze hele maatschappij.

In dit boek keert 't Hart zich zowel tegen de voorstanders als de tegenstanders van het vergelijken van gedrag van dieren met gedrag van mensen. Dit betekent echter niet dat dit boek alleen maar uit polemische kanttekeningen bestaat, integendeel. De auteur geeft ook een overzicht van wat door ethologen aan onderzoek naar gedrag van mensen is gedaan. Speels is de wijze waarop hij een ruzie va... (Lees verder)n twee mensen beschrijft als was het een treffen van twee ratten. Boeiend is ook de manier waarop hij ethologische met literaire gegevens in verband brengt, zoals in het essay over incest-vermijding. Een tijdens een congres van ethologen over het verschijnsel agressie bijgehouden dagboek besluit deze bundel.

Maarten 't Hart is bezig uit te groeien tot een fenomeen in onze vaderlandse cultuur. Hij is de levende ontkenning van wat ik als het grootste en misschien zelfs enige werkelijke gevaar voor de mensheid beschouw: geestelijke luiheid. ik meen van mezelf dat ik niet stilzit maar het aantal onderwerpen waar Maarten 't Hart over weet te schrijven maakt me bijna achterdochtig: waar haalt hij de tijd vandaan? - Rudy Kousbroek in <i>NRC Handelsblad</i>
Pagina's
191
Conditie
Goed — Schutblad verwijderd.
Prijs
€ 6,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.