Onze boeken

Het open woord

Door Lidija Tsjoekovskaja

Categorie
Vertaalde literatuur
Boeknummer
#332801-VF32
Titel
Het open woord
Auteur
Tsjoekovskaja, Lidija
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Amsterdam : A.A. Hoogteiling
Jaar van uitgave
2023
ISBN10
9082005964
ISBN13
9789082005967
Taal
Nederlands
Beschrijving
Paperback met flappen, 8vo. Vertaald door Emma de Klerk. Les bijoux discrets 7.
Samenvatting
Het open woord is een bundel felle open brieven geschreven in de jaren 1965-1974 waarin zij dissidenten als Pasternak, Solzjenitsyn en Sacharov verdedigt. In alle openbaarheid en in een grootse stijl.

Na als student in de jaren twintig van de vorige eeuw te zijn gearresteerd en verbannen werkte Lidija Tsjoekovskaja enige jaren als redacteur bij een uitgeverij van kinderboeken. Naar aanleiding van de arrestatie en – naar later bleek – moord op haar echtgenoot schreef zij midden in die tijd van repressie de beklemmende roman Sofia Petrovna/Het verlaten huis. Nadat Tsjoekovskaja het haar had voorgelezen zei de dichter Anna Achmatova hierover: 'Ieder woord ervan is waar.' Haar tweede roman, Duik in de diepte, is gesitueerd in 1949 toen een nieuwe golf van vervolging en antisemit
... (Lees verder)isme werd ingezet. Na het einde van de dooi onder Chroestsjov verzette zij zich openlijk tegen het opnieuw intredende repressieve klimaat van leugenachtigheid, manipulatie en zwijgen. In 1974 werd zij uit de Schrijversbond gezet. De transcriptie van haar verdedigingsrede is in het boek opgenomen. Wie is deze vrouw, door Solzjenitsyn omschreven als 'een sieraad voor de Sovjetliteratuur'? De frisheid, kracht en de literaire kwaliteit van haar open brieven rechtvaardigen deze vertaling en publicatie, en daarmee de hernieuwde aandacht voor haar werk. Enkele fragmenten uit Women's Works in Stalin's Time van Beth Holmgren duiden vanuit een feministisch perspectief het belang, de werkwijze en de bijzondere plaats die vrouwen, zoals Lidija Tsjoekovskaja, in de Sovjetliteratuur innemen.
Pagina's
182
Conditie
Goed
Prijs
€ 9,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.