Onze boeken

Geschiedenis van Vlaanderen: de Canon van het Vlaams verleden

Door Gerben Graddesz Hellinga

Categorie
Geschiedenis België
Boeknummer
#324745-KD22
Titel
Geschiedenis van Vlaanderen: de Canon van het Vlaams verleden
Auteur
Hellinga, Gerben Graddesz
Boektype
Gebonden hardcover
Uitgeverij
Zutphen : Walburg Pers
Jaar van uitgave
2010
ISBN10
9057306980
ISBN13
9789057306983
Taal
Nederlands
Beschrijving
Originele bedrukte hardcover, illustraties in kleur en z/w, 4to.
Samenvatting
In dit overzichtelijke en rijk geïllustreerde naslagwerk zijn alle belangrijkste personen, zaken en gebeurtenissen uit de geschiedenis van Vlaanderen samengebracht. Deze vijftig onderwerpen, waarmee iedere Vlaming bekend zou moeten zijn, vormen tezamen de ? canon? van ons Vlaams verleden: de Vlaamse culturele identiteit zoals wij die van generatie op generatie doorgeven.
Vlaanderen kende woelige tijden, zowel toen het nog een (min of meer) zelfstandig graafschap was, als meer recentelijk, als gewest van het koninkrijk België. Hoogtepunten en dieptepunten wisselden elkaar af, net als zij die er de macht uitoefenden: Franse koningen, Bourgondische hertogen, Spaanse en Oostenrijkse vorsten, Napoleon Bonaparte, Koning Willem I van Nederland en Adolf Hitler deelden hier de lakens uit
... (Lees verder). Sinds België een zelfstandige monarchie werd hebben koningen, regeringen en niet in het minst de diverse bevolkingsgroepen het zichzelf en elkaar niet gemakkelijk gemaakt.
De beschrijving van de Vlaamse geschiedenis begint bij de eerste graven in Noordwest Frankrijk en de ontwikkeling van hun kleine leengoed tot het meest welvarende deel van het Bourgondische Rijk. Aan bod komen onder meer de Stroppendragers van Gent, de Hervorming, de Gulden Sporenslag en de boekdrukkers. Vanzelfsprekend komt ook de Antwerpse schilderschool langs, de Kongo, de schoolstrijd en natuurlijk de taalstrijd. Het boek besluit met de huidige tijd, waarin eeuwenoude delicate vraagstukken nog altijd actueel zijn.
Pagina's
208
Conditie
Goed
Prijs
€ 15,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.