Onze boeken

Strafrecht: Tussen ratio en emotie

Door Tineke Cleiren e.a.

Categorie
Recht & Criminologie
Boeknummer
#320306-VG22
Titel
Strafrecht: Tussen ratio en emotie
Auteur
Cleiren, Tineke & Antoine Hol
Boektype
Gebonden hardcover met stofomslag
Uitgeverij
Amsterdam : Amsterdam University Press
Jaar van uitgave
2013
ISBN10
9089644156
ISBN13
9789089644152
Taal
Nederlands
Beschrijving
Originele linnen band, stofomslag, illustratie sin kleur en z/w, 8vo.
Samenvatting
In dit boek wordt de lezer vertrouwd gemaakt met de grote dilemma's van het strafrecht. Moet het kwaad worden gewroken of moet er juist naar verzoening worden gestreefd? Zou de nadruk moeten liggen op bescherming van de verdachte of dient alle aandacht juist uit te gaan naar het slachtoffer? Moet worden beantwoord aan het doorleefde rechtsgevoel van de burger of is het abstracte rechtssysteem het uitgangspunt? Kan men alleen maar recht doen in zorgvuldig uitgewerkte strafprocessen, of zijn in bepaalde omstandigheden, zoals in het geval van massamoord, heel andere praktijken noodzakelijk om recht te kunnen doen? Aan de hand van een bespreking van deze vragen en van dit soort dilemma's laten de auteurs zien hoe in het strafrecht steeds wordt gezocht naar een menselijke balans tussen de gruwe... (Lees verder)l van botte wraak en het wellicht overspannen ideaal van verzoening.

Toegankelijk boek over de grote dilemma's van het strafrecht.

Waarom ligt de macht in het strafrecht bij de overheid en niet bij het slachtoffer? Waarom mag de overheid niet alles uit de kast halen om vermeende misdadigers in de boeien te slaan? Waarom vervolgt het openbaar ministerie niet iedereen die de wet overtreedt? Kan het strafrecht wel rechtdoen bij het 'grote kwaad'?

Aan de hand van deze en andere vragen laten de auteurs van dit boek zien welke mogelijkheden het strafrecht al dan niet heeft. Strafrecht zorgt er namelijk voor dat de overheid ruimte krijgt om daadkrachtig op te treden, maar ook dat die ruimte ingeperkt wordt om zo overheidstirannie te voorkomen. Het is er om te vergelden, maar tegelijkertijd moet overmatige strafoplegging vermeden worden. Slaagt het strafrecht in deze opdracht? Is het strafrecht te afstandelijk of juist te gevoelig voor wat er leeft onder de burgers?

Kortom, hoe vindt het strafrecht zijn weg tussen ratio en emotie?

''Scherp analyserend en helder geschreven wordt in dit boek een geslaagde, fascinerende excursie naar de kernen en doeleinden van het strafrecht ondernomen. Mission accomplished!'' - Mr. Gerard Spong

- Tineke Cleiren is hoogleraar Straf- en strafprocesrecht aan de Universiteit Leiden en raadsheer-plaatsvervanger in het Gerechtshof Amsterdam.
- Ton Hol is hoogleraar Encyclopedie van het recht en rechtsfilosofie aan de Universiteit Utrecht.
Pagina's
95
Conditie
Goed
Prijs
€ 10,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.